Spataderen staat in de top 10 van klachten waarvoor men de huisarts bezoekt. Het is dus een zeer veel voorkomende aandoening waarvan vrouwen vaker last hebben dan mannen. Niet alle spataderen hoeven direct behandeld te worden. We spreken van een cosmetische indicatie als de spatader geen gevaar vormt voor de algemene gezondheid. Spataderen met een medische indicatie kunnen beter wel zo snel mogelijk behandeld worden om erger te voorkomen. Om te bepalen welke indicatie bij iemands spataderen hoort moet er een consult plaatsvinden bij een fleboloog. Drs. Boonen is al sinds begin jaren 90 als fleboloog actief en heeft zeer veel ervaring met de behandeling van spataderen.
Wat zijn spataderen?
Spataderen (Varices) zijn te herkennen als blauwe, meestal kronkelig verlopende aderen. Onze aders vervoeren het bloed dat terugkomt uit de weefsels in het been retour naar het hart. Het bloed moet dan tegen de zwaartekracht in omhoog stromen. In de aders bevinden zich kleppen die verhinderen dat het bloed meteen weer terug de benen in stroomt. Als de klepjes binnenin de aderen niet meer voldoende afsluiten spreken we van spataderen. Door de verstoorde bloedafvoer ontstaat stuwing in deze aderen. Gevolg hiervan is verhoogde druk in het veneuze systeem waardoor de ader opzet en gaat kronkelen. De spatader wordt dan zichtbaar door de huid heen.
Oorzaak
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het ontstaan van spataderen.
- Geslacht: vrouwen hebben vaker last van spataderen dan mannen
- Erfelijke aanleg
- Staande beroepen
- Zwangerschap
- Trombose

Eerste consult
Wanneer u voor het eerst een consult heeft bij drs. Boonen zal hij u een aantal vragen stellen over het ontstaan en verloop van uw spataderen en uw algemene gezondheidstoestand. Daarna zal hij de spataderen visueel beoordelen en eventueel overgaan tot een aanvullend onderzoek met behulp van een Duplex apparaat. Bij een duplexonderzoek worden geluidsgolven omgezet in beelden. Duplexonderzoek brengt het dieper liggende vaatstelsel in beeld, inclusief afwijkingen zoals spataderen. Gedurende dit pijnloze onderzoek kunt u samen met drs. Boonen mee kijken op de monitor.
Behandelingen
Afhankelijk van de soort spatader kiest de fleboloog de best passende behandelmethoden. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden:
1. Sclerocompressie
De kleine zichtbare blauwe adertjes verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer ze worden aangeprikt. Een klein beetje vloeistof of schuim in de ader is voldoende om deze te laten verkleven. Het bloed kan er niet meer doorheen stromen en zoekt een andere weg. De gesloten ader verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Bij de wat dieper liggende aderen kan deze methode ook worden uitgevoerd in combinatie met het duplexapparaat. Deze methode is eenvoudig en voor de meeste mensen nauwelijks pijnlijk. Je kunt na de ingreep weer verder met de dagelijkse bezigheden. De eerste dagen moet wel een speciale kous gedragen worden voor het mooiste resultaat.
2. Endoveneuze laser
Onder plaatselijke verdoving wordt via een klein sneetje in de huid een glasvezeldraad in de kapotte ader ingebracht. Met laserenergie schroeien we de ader dicht. Het bloed vindt daarna vanzelf zijn weg naar het hart terug via een andere, gezonde ader. De restanten van de dichtgeschroeide ader worden door het lichaam vanzelf opgeruimd. U hoeft ook niet bang te zijn dat u niet genoeg aderen over houdt na een aantal van dit soort behandelingen.
3. Strippen
Omdat strippen een behoorlijk zware ingreep is, geeft drs. Boonen de voorkeur aan de laserbehandeling. In sommige gevallen is de ader echter te smal of te kronkelig voor een laser behandeling en moet er toch gekozen worden voor strippen. De ingreep wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.
4. Muller techniek
De muller techniek is een vrij eenvoudige ingreep. Vooral geschikt voor de dikker opliggende spataderen. Via een klein sneetje wordt onder plaatselijke verdoving de spatader aangehaakt en verwijderd. Deze techniek geeft een mooi resultaat zonder littekens.
5. Cosmetische laser
Wanneer er hele fijne rode en blauwe vaatjes op de benen zichtbaar zijn kunnen deze goed behandeld worden met een cosmetische laser. Voor deze behandeling is geen verdoving nodig en na de behandeling kunt u meteen weer verder met de dagelijkse bezigheden.
Elastische kousen
Na een behandeling van spataderen is het nodig om nog enkele tijd een elastische kous te dragen (behalve na een cosmetische laserbehandeling). De elastische kousen bevorderen de doorbloeding en de afvoer van lymfevocht en de benen krijgen extra ondersteuning waardoor een verdere uitbreiding van bestaande vaatproblemen wordt voorkomen. Het dragen van de elastische kousen draagt bij tot een voorspoedig herstel en bepaalt mede hoe fraai het resultaat wordt.
Vergoeding
De zorgverzekeraars maken een onderscheid tussen spataderen met een medische indicatie en met een cosmetische indicatie. Welke indicatie voor uw spataderen van toepassing zijn, kan pas tijdens het eerste consult worden vastgesteld. Alle behandelingen met een medische indicatie die u ondergaat bij drs. Boonen worden door alle grote zorgverzekeraars volledig vergoed. Behandeling van spataderen met een cosmetische indicatie zult u zelf moeten betalen. Drs. Boonen heeft daarvoor wel voordelige particuliere tarieven samengesteld.
Video
Video 1: Sclerocompressietherapie behandeling van spataderen
Video 2: Endolaser behandeling van spataderen
Video 3: Couperose behandeling