Foto: voor en na lipoedeemliposuctie
De aandoening
Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het is een pijnlijke en chronische ziekte waar tot de dag van vandaag nog geen medicijn voor is uitgevonden. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet (lip) en vocht (oedeem). Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. De zo kenmerkende dikke benen blijven ook bij afvallen dik. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). De armen kunnen ook zijn aangedaan. Handen of voeten zijn echter nooit aangedaan bij lipoedeem (in tegenstelling tot lymfoedeem). Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt zich vaak lymfoedeem (vochtophoping) in een periode van vijftien jaar. Je spreekt dan van een liplymfoedeem wat ook wel lymfolipoedeem wordt genoemd.
Consult
Wanneer u het idee heeft dat u last van lipoedeem heeft, kunt u een consult aanvragen bij drs. Boonen. Met zijn jarenlange ervaring kan hij voor u de juiste diagnose stellen. Als u inderdaad lipoedeem heeft kunt u een afspraak maken voor de liposuctiebehandeling. Drs. Boonen zal u precies vertellen wat u kunt verwachten. Uw algemene gezondheid zal worden besproken en u krijgt een informatiemap mee met alles wat u moet weten over de ingreep. Na het consult heeft u nog even bedenktijd voordat u daadwerkelijk tot een ingreep overgaat.
De lipoedeembehandeling
De ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Via een kleine canule worden de vetcellen weggezogen vanuit verschillende posities. De gehele operatie duurt ongeveer twee uur, afhankelijk van het aantal zones.
Na de ingreep
Na de ingreep kunt u rustig bijkomen in de uitslaapkamer. Wanneer u zich goed genoeg voelt mag u naar huis met uw begeleider. U krijgt eerst nog wel 2 kousen aangemeten die u ongeveer 3 maanden zal moeten dragen. De eerste week na de ingreep kunt u het beste thuis blijven en rustig aandoen.

Vergoeding door zorgverzekeraar
Behandeling van lipoedeem door middel van liposuctie wordt tot op dit moment niet vergoed door de zorgverzekeraars.
Resultaat
Verreweg de meeste lipoedeempatiënten die door drs. Boonen zijn geholpen met een vibroliposuctie hebben een positief effect gemerkt na de ingreep. Uiteraard het visuele effect omdat de benen een stuk minder dik zijn, maar men ervaart ook meer vrijheid. Het bewegen gaat een stuk makkelijker. De dijen schuren niet of minder tegen elkaar en men kan bijvoorbeeld weer laarzen aan die voorheen niet meer over de enkels pasten.
Foto: voor en na lipoedeemliposuctie
Dikke Benen Poli en Lipoedeem Zelftest
Zijn je benen in verhouding met de rest van je lichaam veel dikker dan is het mogelijk dat je lipoedeem hebt. Om dit vast te kunnen stellen heeft drs. Boonen de Dikke Benen Poli in het leven geroepen. Tijdens het consult kan hij vaststellen of je aan lipoedeem lijdt. Om te bepalen of het voor jou zin heeft om een consult aan te vragen kun je eerst de lipoedeem zelftest doen.
Video
Video: Interview met drs. Boonen over veelgestelde vragen over lipoedeem
Video: Liposuctie bij lipoedeem